top of page

ליאור אסטליין

עורך בטאון חיל-האוויר וחוקר צבאי

עברית

ישראל

Globe_icon-white.svg.png
Location Mark

יליד 1967, לוחם סיירת הצנחנים (1985-1988) ועובד מערך הבטחון בנתב"ג (1992-1999). עורך "בטאון חיל-האוויר" מאז 2003 וחוקר צבאי. כתיבה בנושאי טרור, מודיעין והיסטוריה ביטחונית וצבאית במוסף "הארץ" ומוספי סוף השבוע של "ידיעות אחרונות" (2006-2016). יוצר הסרט התיעודי "אנצאר" יחד עם דותן נווה (2022). BA במזרחנות ואסלאם, MA בלימודי בטחון מאוניברסיטת ת"א.

הנסיך האדום בנתיבי הדם

לאחר הטבח שערכו מחבלי "ספטמבר השחור" בספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן 1972, החל מאבק סודי בין מנגנוני הבטחון הישראליים ובראשם "המוסד לביון ולתפקידים מיוחדים" לבין ארגון "ספטמבר השחור".
המאבק שהתרחש רובו ככולו על אדמת אירופה, נשא אופי אלים ביותר והתאפיין בחיסולים הדדיים בין הצדדים, כאשר המטרה הראשית של אנשי "המוסד" הייתה ראשו של מי שנחשב למתכנן הטבח במינכן - "הנסיך האדום", עלי חסן סלאמה.
דמותו של סלאמה, בנו של מנהיג כנופיות מפורסם מהמרד הערבי ב-1936 שגדל תחת השגחתו של אחד מגדולי האויבים של הציונות - המופתי חאג' אמין אל חוסייני לאחר מותו של אביו בקרב במלחמת העצמאות - היא הציר המרכזי סביבו בנויה ההרצאה.
מאז ילדותו שהתוותה את ייעודו, השנים במחיצת חאג' אמין, החבירה ליאסר ערפאת בראשית שנות השישים והקמת "כוח 17" ו"ספטמבר השחור", סומן סלאמה כאחד המנהיגים האפשריים של העם הפלשתינאי.
האיש שהקדים את זמנו בכל הקשור לתכנון פעולות טרור נגד ישראל (קוזו אוקמוטו, מטוס סבנה, הטבח במינכן) מצא עצמו, כמו אביו, במיקום הגבוה ביותר ברשימות החיסול הישראליות ואת סיפור חיסולו המרתק, כמו גם פרטים חדשים על מאבק ה"מוסד" ו"ספטמבר השחור", מספרת ההרצאה.

סיפורים מהמלחמה השביעית - הערות והארות אודות מלחמת לבנון השנייה

מלחמת לבנון השנייה שהתחוללה בקיץ 2006 בין ישראל וארגון החיזבאללה, העלתה על פני השטח שאלות ותהליכים חדשים ויצרה מציאות חדשה במזרח התיכון.
מול מי נלחם צה"ל במלחמה זו - האם בארגון גרילה וטרור או בצבא שפועל על פי התפיסה הצבאית הפוסט מודרניסטית של המאה ה-21, תפיסה שעוצבה בשדות הקטל של עיראק ואפגניסטן? האם ניתן לנצח צבא כזה בכלים הקונבנציונאליים של המאה ה-20? האם תפיסת ההפעלה של צה"ל ומפקדיו ערוכים להילחם במלחמה מסוג שכזה? האם נכשלה מהפכת תורת הלחימה בצה"ל, כפי שבאה לידי ביטוי במלחמת לבנון ואם כן, מדוע? האם הפכו שניים וחצי עשורים של היעדר מלחמה את צה"ל לצבא אחר? ומה היה תפקידו של מערך הרקטות של חיזבאללה? להגן? לתקוף? ואם תבוא מלחמת לבנון השלישית, מה יהא אז?
על שאלות אלו כמו גם אחרות הדנות בתהליכים שבאו לידי ביטוי ומיצוי במלחמת לבנון השנייה, מנסה ההרצאה להשיב

עד הרגע האחרון: התנקשויות בעדשת המצלמה

התנקשויות פוליטיות היו מאז ומעולם כלי רב עוצמה לשינוי ההיסטוריה וטלטלו את המציאות במדינות בהן התרחשו ולעיתים אף מעבר להן. עם התפתחות אמצעי התקשורת נוצרה הזדמנות נדירה לעקוב אחר מהלך ההתנקשויות, כפי שעושה ההרצאה.
במהלך שעה מרתקת נעקוב, שנייה אחר שנייה, אחר מהלכן של כמה התנקשויות שכאלה ומעבר לכך, נשמע גם סיפורים מעניינים ופרטים חדשים ואפילו נפריך מיתוס או שניים הקשורים באותן התנקשויות.
ההרצאה מלווה במצגת ובה תמונות נדירות מאירועי ההתנקשויות.

הזמנת הרצאה - 
Book
bottom of page